Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Τελευταία καλοκαιρινά λαχανικά .......έστω και αν βρέχει..

Σήμερα είναι μια απ' αυτές τις βροχερές μέρες που το σκοτάδι και η υγρασία κυριαρχούν και σου επηρεάζουν την ψυχολογία..
Κάπως έπρεπε να αλλάξω ψυχολογία και να παρηγορηθώ ότι το επόμενο καλοκαίρι είναι κοντά..

Αξιοποίησα τις τελευταίες πιπεριές απ' το κτήμα μου, που όλως παραδόξως φέτος μας έδωσε άφθονα
καλοκαιρινά λαχανικά ως τέλη Νοέμβρη..
Οι τελευταίες ντοματούλες σίγουρα δεν έχουν αυτό το ζωηρό κόκκινο χρώμα της αυγουστιάτικης ντομάτας, αλλά εξακολουθεί να γεμίζει η ψυχή με ευγνωμοσύνη για την απλόχερη φύση..

Ένα κλασσικό φαγάκι λοιπόν σήμερα, γεμιστά..εγώ τα κάνω πάντα σκέτα, χωρίς κιμά, με λαδάκι και πατατούλες στο ταψάκι..και ίσως είναι απ' τα ελάχιστα που δεν τους αλλάζω τον τρόπο παρασκευής..
Μαϊντανό, σκορδάκι, κρεμμυδάκι, ρύζι, ντομάτα στον τρίφτη, και λίγο καρότο τριμμένο καμιά φορά..
Και καμιά μελιτζανούλα να κάνει παρέα στις πατάτες στο ταψάκι...πάντα ξεροψημένα να κολλάνε στο ταψί...

Δεν έχω συνταγή λοιπόν, απλά μια φωτογραφία για να μοιραστώ μαζί σας το γεύμα μου..
Και για να είμαι ειλικρινής, το γεύμα συμπλήρωνε και μια ωραία και αφράτη τυροπιτούλα με ανθότυρο, που κάνει τη γέμιση ελαφριά και γλυκιά.
Λεπτά κριτσανιστά φυλλαράκια...
Γέμιση πλούσια και κρεμώδης..λιώνει στο στόμα κυριολεκτικά..



Πάρτε ιδέες, γεμίστε το σπίτι σας με μυρωδιές και το στόμα σας με γεύσεις κλασσικές...μα πάντα τόσο απολαυστικές...

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Μαυρομάτικα για το κρύο!

Κρύα μέρα σήμερα και ιδιαίτερα κουραστική για μένα, οπότε ένα φαγάκι της κατηγορίας των comfort food, ήταν ό,τι ζητούσε το σώμα μου!



Δύο πηγών προέλευσης πρωτείνη έχει το φαγητό, αφού συνδυάζει όσπρια με ψαράκι!
Μη σας φαίνεται παράδοξος συνδυασμός, πειραματιστείτε!

Φακές σαλάτα με σολωμό είναι επίσης ένα απ' τα αγαπημένα μου πιάτα.
Αν και έχουμε συνδέσει απ' τις παιδικές μας αναμνήσεις τα όσπρια ως σούπα, άντε και καμιά ρεβιθάδα ή γίγαντες, εμένα μου αρέσει ο ρόλος τους σε κρύα πιάτα ως συνοδευτικά για πουλερικά ή ψάρι, αντί για ρύζι και πατάτες που έχουμε συνηθίσει.
Δοκιμάστε το, και προσαρμόστε τα υλικά στα δικά σας γευστικά γούστα!


Προσθέστε μπαχαρικά που σας αρέσουν στο ψάρι, ένα έξτρα λαχανικό στα μαυρομάτικα, ή μια καυτερή σάλτσα!

Όπως και να το φάτε, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε με αγαπημένα πρόσωπα!Κάνει όλη τη διαφορά!!!!!!!!
Καλή όρεξη!!!!

Για το φαγάκι θα χρειαστείτε:(για 2 άτομα)

  • 2 φιλέτα σολωμού 
  • 1φλ.καφέ μαυρομάτικα φασόλια
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 καρότα
  • 2 ντομάτες
  • 1φλ.καφέ φρέσκα φασολάκια στρόγγυλα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, ρίγανη, λάδι.

Ψήνετε σε γκριλ το σολωμό με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη για 20 λεπτάκια.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι χοντροκομμένο σε λίγο λαδάκι, χοντροκόβετε τα λαχανικά και τα προσθέτετε.Μόλις αρχίσουν και βγάζουν ζουμάκια και παίρνουν μια βράση, βάζετε και τα φασόλια , προσθέτε 1φλ.νερό βραστό και λίγο λάδι.Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 45 λεπτά.Στο τέλος δυναμώνετε τη φωτιά για 3-4 λεπτά, να σωθεί το ζουμί και να κολλήσει λίγο το φαγητό μας.
Σερβιρετε τα φασόλια στο πιάτο με ένα φιλέτο σολωμού από πάνω και έχετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα!!!!!!!!!!!!!!!!!
Απολαύστε!

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Αχ, αυτό το σουσάμι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σήμερα θα σας δείξω μια απ' τις αγαπημένες συνταγές της οικογένειάς μου και κυρίως του μπαμπά μου , που δεν ξεφεύγει πολύ απ' τις  παραδοσιακές γεύσεις που γνώρισε μεγαλώνοντας, επομένως αποτελεί δύσκολο κοινό για μένα που τρελαίνομαι να αλλάζω τα φώτα στα κλασσικά φαγητά ..

Ένα κουλουράκι κλασσικό, διαχρονικό και πολύ μυρωδάτο..
Τραγανό και με μπόλικο σουσαμάκι από πάνω...
Το πρωτοδοκίμασα σε μια απ' τις πολλές επισκέψεις μου στην κρήτη, έψαξα την μπλογκόσφαιρα και κατέληξα σ' αυτή τη συνταγή...
Δοκιμασμένη και πετυχημένη κάθε φορά.
Αφήστε που το πλάσιμο τους αποτελεί μέγιστη ψυχοθεραπευτική μέθοδο!!!!!!!!!!!!!


Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Κουλουράκια πορτοκαλιού με σουσάμι
  • 1κούπα λάδι
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα του
  • 2.κ.γ.σόδα
  • κανέλα, γαρύφαλλο
  • 8 κοφτές κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
Ανακατεύω με σύρμα τα τρία πρώτα υλικά, κατόπιν τα υπόλοιπα και τέλος το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχω μια ζύμη που να πλάθεται.
Σε ένα μπολ ανακατέυω σουσάμι ένα φακελάκι με 1.κ.γ ζάχαρη και 1.κ.γ νερό .
Πλάθω κουλουράκια και τα περνάω απ' το σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25-30 λεπτά.
 Τα έχω δοκιμάσει και χωρίς σουσάμι και είναι πολύ γευστικά, αν αποφασίσετε όμως να τα κάνετε έτσι μην παραλείψετε να ανακατέψετε το σουσάμι με νερό και ζάχαρη.
Δίνει μια ωραία γλύκα και κολλαέι πολύ καλά και το σουσάμι πάνω στα κουλούρια.


Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!


Άυριο θα σας δείξω τι ετοιμάζω για το μεσημεριανό μου, θα σας αποκαλύψω όμως το βασικό υλικό...



Φασόλια μαυρομάτικα!!!!!!!!!!!μμμ....
Είναι υλικό πασπαρτού, πάει σε άπειρους συνδυασμούς, αν και το έχουμε υποτιμημένο..

Τέλος, να σας δείξω ένα εκπληκτικό ατομικό ψωμάκι που αγοράζω απ' το φούρνο κάτω απ' το γυμναστήριο μου..ψάχνω συνταγή για να επιχειρήσω να το φτιάξω..είναι κάπως γλυκό μέσα και έχει δυο σουσάμια πάνω..το μαύρο κάνει όλη τη διαφορά..

Ως αύριο φιλία πολλά και να προσέχετε τους εαυτούς σας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

παξιμαδάκια τραγανά και παραδοσιακά!

Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Όπως σας υποσχέθηκα σας δίνω τα συνταγή για τα πασχαλινά κουλουράκια!

Σημειώστε λοιπόν τα ελάχιστα υλικά:

  • 400γρ.αλεύρι
  • 60γρ.βούτυρο ή βιτάμ
  • 1 αβγό και 1 κρόκος για άλειμμα
  • 1/4 ποτ.γάλα ζεστό
  • 1/2 κ.σ.αμμωνία
  • 1/2 ποτ.ζάχαρη

Χτυπάτε αβγό, βούτυρο και ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν.
Διαλύετε την αμμωνία στο γάλα και προσθέτετε στο μίγμα της ζάχαρης.
Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε ωσπου να έχετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Πλάθετε σε πλεξουδάκια, τα αλείφετε με τον κρόκο χτυπημένο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!!!

Τώρα η σημερινή μου λιχουδιά είναι νηστίσιμη, γευστικότατη, κλασσική και με άφθονες διαθέσιμες παραλλαγές για να παίξετε ανάλογα την όρεξη.
Παξιμαδακια!!!!!!!!!!!!! Αυτά που βλέπουμε στους φούρνους παραταγμένα σε φετούλες, τέλεια κομμένα , που σκάνε κάτι σταφιδούλες και αμύγδαλα από μέσα?!ε, αυτά!!!!!!!

Συνταγή:
1 κούπα λάδι
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι φρέσκο
2 σταγόνες άρωμα vahine πορτοκάλι
λίγο αλάτι
1κ.γ.baking
1/2 k.γ.σόδα
1κ.γ.κανέλα
4 κοφτές κούπες αλεύρι
σταφίδες, αμύγδαλα καβουρδισμένα, κομμάτια σοκολάτας, κόντιτα ή ό,τι άλλο θελήσετε.

Ανακατέυετε με το σύρμα λάδι, ζάχαρη και χυμό
Κατόπιν σταδιακά τα άλλα υλικά και τέλος το αλέυρι με προσοχή να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Χωρίζω σε 2 μέρη και πλάθω μακρόστενα φρατζολάκια. Χωρίζω σχεδόν ως κάτω σε φετάκια και ψήνω στους 180 για μισή ώρα.
Τέλος, κόβω τα φετάκια, τα ξαπλώνω στο πλάι και ψήνω στον αέρα στους 150 για 10 λεπτά.
Αν θέλετε αφού κρυώσουν βουτάτε τα παξιμαδάκια ως τη μέση σε κουβερτούρα λιωμένη, αλλά και έτσι ειναι παραδοσιακά και φανταστικά!!!!!!!!!!!
Θα με θυμηθείτε!
Και δε θα θέλετε να ξανααγοράσετε έτοιμα! 

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Kυριακή, αφορμή για τραπέζι!!!!!
Πάντα οι Κυριακές είναι συνδυασμένες στο μυαλό μου με εκδρομή, μια βόλτα, μια μάζωξη φίλων στο σπίτι που ξεκινάει με καφέ και φτάνει ως αργά το απόγευμα με σνακ και κουβέντα μπροστά στην τηλεόραση..πάντα έχει και μια γλυκιά μελαγχολία βέβαια..δεν ξέρω γιατί..
νομίζω όμως ότι ένα χαρούμενο και γιορτινό τραπέζι δε χρειάζεται ιδιαίτερη περίσταση ως αφορμή για να στρωθεί..2-3 φίλοι αρκούν και με το παραπάνω για να γεμίσουν το σπίτι με ζωηρές συζητήσεις, δυνατά γέλια και χαρά την καρδιά μας..
Σας δείχνω τί περείχε το δικό μου τραπέζι σήμερα και εύχομαι χρόνια πολλά σε κάθε κατερίνα σήμερα!!
Οι συνταγές για τα κουλουράκια και το κέικ που είναι πανεύκολα και γευστικότατα αύριο..
φιλιά πολλάαααα
                                             κουλουρακι πασχαλινο για τον πρωινό καφέ
κέικ σοκολάτα για τους νηστεύοντες
ψημένη μαρέγκα με καραμέλα



πίτσα σούπερ!
μακαρόνια με μπιφτέκι κοτόπουλο







Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Ιδέες για ινδικό μενού στο σπίτι..
Απολαύστε..
ταντούρι κοτόπουλο

ρεβίθια μασάλα

ινδικά ψωμάκια naan

Σας έτρεξαν τα σάλια?
τρέξτε στην κουζίνα!
Απλά υλικά, απίστευτη γεύση, και αποτέλεσμα που θα σας αποζημιώσει!!!!!!
καλή όρεξη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

καλή αρχή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Καλή αρχή...
Σε μένα για το γράψιμο και σε σας για την ανάγνωση..
Ελπίζω αυτό το μπλογκ να γίνει για σας οικείο, ενδιαφέρον και χαλαρωτικό και να περνάτε μια βόλτα να με διαβάζετετε συχνά..
Για μένα θα είναι ένα food journal και ένα food blog..
Θα βλέπετε πολλές φορές τι περιλαμβάνουν τα καθημερινά μου γεύματα, θα αναρτώ συνταγές που καθημερινά δημιουργώ στην κουζινούλα μου και προσφέρω με χαρά σε φίλους και φυσικά όταν τρώω κάπου έξω, σε φιλικό σπίτι, σε ταξίδι, ή απλά σε μια ταβέρνα θα τα μοιράζομαι μαζί σας.
Σιγά σιγά θα γίνω καλύτερη..οι ποιο έμπειροι bloggers ελπίζω να με βοηθήσουν με tips και σχόλια..
φιλιά πολλά, καλά να περάσουμε παρέα..

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω μια φωτο γραφία απ' το καλύτερο γεύμα της ζωής μου νομιζω, καθώς είχε ποικιλία, ποσότητα, μπαχαρικά, και ένταση στη γεύση..
Βερολίνο, ινδικό εστιατόριο..απολάυστε..




Έτσι, για να με γνωρίσετε ήταν αυτές..
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας εξηγήσω τι περιείχε το γεύμα και θα σας δώσω και συνταγές για να τα φτιάξετε στο σπίτι..
αν και ο ινδός σερβιτόρος είναι αλλιώς, πώς να το κάνουμε?!
φιλάκια, καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!