Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα τρεις φορές!!

Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Τελικά την Κυριακή εκεί λίγο πριν το dancing with the stars λέω δεν δοκιμάζω τη συνταγή του Πετρετζίκη?
Ε, στρώθηκα, πήρα και τη ζυγαριά κουζίνας ανά χείρας μη χάσω κανένα γραμμάριο και πάει στράφι η συνταγή και την έκανα..

Τα μελομακάρονα μύριζαν τέλεια, σιροπιάστηκαν τέλεια και έδειχναν τέλεια!
Έλα όμως που όταν το δοκίμασα δε μου γέμιζε το μάτι!κάτι δε με τρέλαινε στη γεύση, μάλλον το ηλιέλαιο, καθώς έχω συνηθίσει το ελαιόλαδο, δεν ξέρω..οι άλλοι που δοκίμαζαν μια χαρά τα καταβρόχθιζαν..
Ξύπνησα λοιπόν Δευτέρα και στο μυαλό μου τριγύρναγε η σκέψη να τα διορθώσω στη γεύση..
Και ως δια μαγείας μου ήρθε η ιδέα!Άρπαξα 3 πλάκες κουβερτούρα απ' το ντουλάπι, σε μπεν μαρί μαζί με 1κ.σ.λάδι και τα βούτηξα μέσα, και πασπάλισα από πάνω με τριμμένο καρύδι!

Άψογα!στη γεύση δε, κόλαση πραγματική!!!
Ευχαριστημένη πλέον, ήθελα παρ' όλα αυτά να έχω και μια-δυο πιατέλες στο σπίτι με τα κλασσικά μελομακάρονα, οπότε ξέθαψα απ' το συρτάρι την κλασσική συνταγή της θείας μου και ξαναστρώθηκα!Αυτή τη φορά έκανα τη μισή δόση γιατί ήδη στην τραπεζαρία υπάρχουν αρκετές πιατέλες με γλυκά(βλέπε ροξ, μεθυσμένα...).
Αποτέλεσμα: θεϊκά!!κλασσική γεύση, τέλεια μελωμένα, σούπερ!

Άκρως ευχαριστημένη απ' το αποτέλεσμα, άρχισα υπερήφανη να ετοιμάζω πιατελίτσες για φίλους με διπλά σχέδια μελομακαρονα..κουράστηκα αλλά άξιζε τον κόπο..'Δοκιμάστε τα!
Η συνταγή του Πετρετζίκη είναι 

  • 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 - 3 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1/4 μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1000 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • Για το σιρόπι:
  • 500 γρ. νέρο
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 3 ξυλαράκια κανέλλας
  • 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • Καρύδια χοντροτριμμένα για το πασπάλισμα
Η συνταγή της θείας:
  • 2 κούπες λάδι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 2κ.σ. baking
  • 1κ.σ.σόδα
  • 1κ.κανέλα
  • 9 κούπες αλέυρι
  • Για το σιρόπι:
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • 2 κούπες νερό
  • Καρύδια χοντροτριμμένα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση και για τα δύο ίδια.
Κάνουμε μίγμα με τα υγρά υλικά, ανακατεύω με σύρμα, και ένα μίγμα με τα στερεά τα οποία ρίχνω στο αρχικό μίγμα, ανακατεύοντας απαλά χωρίς να τα ζυμώσω πολύ.
Κάνουμε μπαλάκια(αν θέλουμε βάζουμε και καρυδάκι μέσα σαν γέμιση) και αραδιάζω σε ταψί με λαδόκολλα.Ψήνω στους 180 για 25 λεπτά περίπου.
Καυτά όπως βγαίνουν τα ρίχνω στο κρύο σιρόπι, τα γυρνάω κι απ' τις δυο πλευρές για 20 δευτερόλεπτα και βγάζω. Πασπαλίζω με καρύδι ή βουτάω και σε κουβερτούρα πρώτα.
Σημείωση: στο σιρόπι αφήνω ζάχαρη και νερό να πάρουν μια βράση και μετά προσθέτω το μέλι, ώστε να μην γίνει πολύ πηχτό!

Όποια εκδοχή και αν επιλέξετε, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει και θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους φίλους και την οικογένεια σας!

Καλή απόλαυση!!!!!!!!!!! 



8 σχόλια:

  1. Σχεδόν κάθε χρόνο δοκιμάζω και μια καινούργια συνταγή και, αφού "φάω τα μούτρα μου", κάνω την δοκιμασμένη και διαχρονική.
    Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια!
    Πάντως έσωσες την παρτίδα με την σοκολάτα!!
    Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν την έσωσα απλά, την αποθέωσα, αν κρίνω απ' το πόσα καταναλώνονται καθημερινά!!!!!!!χαχαχχ..φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Καλή μου Λίλα αν έχετε πολλά γλυκά στην τραπεζαρία να στείλω έναν κούριερ?Μπορώ να σε βοηθήσω χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπάρχουν πολλοί εθελοντές καθημερινά που θυσιάζονται για να ξελαφρώσουν την τραπεζαρία..χαχαχ..φιλιάπολλά!

      Διαγραφή
  3. Πω πωωω προκοπές!!!!
    Από γλυκά νομίζω είσαι κομπλέ πια, καλύφθηκες για όλες τις γιορτές!!
    Και του χρόνου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπα, μην το λες!επειδή και κατανάλωση βλέπω ότι υπάρχει και όρεξη, μάλλον θα επανέλθω με επαναληπτικές δόσεις!φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Λίλα μου τρελαίνομαι για μελομακάρονα, φέτος το καθυστερώ επίτηδες γιατί με το που θα τα βλέπω σίγουρα θα τσιμπάω και απο ένα!Περιμένω πως και πως το Σαββατοκύριακο που θα φτιάξω!Και οι δυο συνταγές που μας προτείνεις μου αρέσουν πολύ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαίρομαι!αν θες σκέτα χωρίς σοκολάτα δοκίμασε της θείας!θα πάθεις πλάκα!

      Διαγραφή